Overeenkomst Zwitserland fiscale kwalificatie fonds voor gemene rekening

Overeenkomst Zwitserland fiscale kwalificatie fonds voor gemene rekening

Zwitserland en Nederland hebben een overeenkomst gesloten over de fiscale kwalificatie van een fonds dat naar Nederlands belastingrecht kwalificeert als besloten fonds voor gemene rekening en een fonds dat naar Zwitsers belastingrecht kwalificeert als limited partnership for collective capital investment. Deze overeenkomst geeft fiscale duidelijkheid voor deze structuren waarbij vermogens worden gebundeld (asset pooling). Het belangrijkste doel van asset pooling is verbetering van rendement en spreiding van risico.

Een besloten fonds voor gemene rekening is volgens de afspraken met Zwitserland fiscaal transparant. Dat betekent dat het fonds zelf niet belastingplichtig is in Nederland. Investeerders in een fonds voor gemene rekening worden hierdoor niet zwaarder belast dan wanneer zij rechtstreeks in Zwitserland zouden beleggen. De fiscale zekerheid vooraf is van belang voor de financiële sector in Nederland.
Eerder heeft Nederland al vergelijkbare overeenkomsten met Canada, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, de Verenigde Staten en Spanje gesloten.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Klik hier en neem vrijblijvend contact met Van Der Bruggen op